A húsvét ünneplése egyértelműen a zsidó pészah ünnepből
származott át a keresztény ünnepek közé. A zsidók ősei a tavaszi
napéj-egyenlőséget már korábban is megünnepelték nagy áldozatot bemutatva,
ugyanis ezt követően kezdték az aratást. (Az ezt követő hetedik hét után jött
az aratás befejezésének ünnepe — a hetek ünnepe — ami a keresztény pünkösddel
esik egybe.) Mivel pészah eredetileg az aratás kezdetének az ünnepe volt, ekkor
kellett megnyerni az istenek jóindulatát is, hogy megsokszorozzák a korábban
elvetett gabonát, hogy a következő évben is legyen elegendő kenyér, vetőmag.
Ennek általános formája volt az áldozat. Áldozatot kellett hozni, az istenek
jóindulatának elnyerését biztosítandó. Az áldozat fejében az istenek tartoztak
az embereknek azzal, hogy biztosítsák a jó termést. Áldozatnak tekinthető a
böjt is, amikor az emberek megvonták maguktól azt az ételt, ami nekik kedves,
fontos, jó. Nem feláldozták az isteneknek, csak
nem fogyasztottak belőle.
Pészah ünnepe előtt a zsidóknak hét napig csak kovásztalan, vagyis élesztő
nélküli kenyeret volt szabad fogyasztani, ami szintén egyfajta böjtnek felelt
meg. A keresztény húsvétot negyvennapos nagyböjt előzi meg (március régi magyar
neve Böjtmás hava, ami arra utal, hogy március a böjt második hónapja), amikor
nem szabad húst (korábban tojást sem) enni, vigadni. A magyar húsvét neve azt
jelenti, hogy húsvétkor már engedélyezve van a hús magunkhoz vétele. Ezen a
napon beköszönt a bőség, ismét korlátozás nélkül lehet venni annak kosarából.
Amennyiben szeretnéd a húsvétot is feles kilók nélkül
megúszni a fogyókúrás reform-élelmiszereink közt éri meg szemezgetned. Nagy a kínálat ezekből nálunk.
A gránátalma koncentrátum ötszáz ml-es kiszerelésben kapható
nálunk. Ennek révén a diéta alatt is immunrendszered rendben lesz. Gyulladáscsökkentő,
a szívet valamint az érrendszert támogatja. Részt vesz a sejtek valamint a
szövetek épségének illetve rugalmasságának megőrzésében, az oxidációs eredetű
öregedési folyamatok lassításában. Webshopunkban most még jobb áron találod!
A napbarnított bőrrel kapcsolatban is megfigyelhetünk
hasonló jelentésváltozást mint a női szépségideállal. Régen a földeken dolgozó
nép jellemzője volt a lebarnult bőr, ekkor az arisztokrácia divatja a fehér bőr
volt. Ennek érdekében rizsporral, púderrel tovább fehérítették bőrüket,
hajukat. A XX. századtól kezdve a dolgozó nép nagy tömegei viszont zárt
épületekben, üzemekben, gyárakban, irodákban dolgoztak, bőrük fehér maradt.
Ekkortól már a napbarnított bőrszín vált elegánssá, a kiváltságosok jellemzője
lett, akiknek a mindennapi munka helyett volt idejük napozni.
Szuper jó!
VálaszTörlés